Wanneer jij een liefhebber bent van een actieve vakantie en een passie hebt voor outdoor activiteiten kun je de Ardennen gerust zien als het Walhalla voor actieve vakanties. De Ardennen is een bosrijk gebergte die je vindt in Oost-België, Noord-Luxemburg en Frankrijk. Met een oppervlakte van maar liefst 11.200 vierkante kilometer heb je aardig wat speelruimte om uitdagende outdoor activiteiten te ondernemen. Om jou een handje op weg te helpen in het kiezen van deze heerlijke activiteiten. Hebben wij voor jou de top 5 activiteiten in de Ardennen op een rijtje gezet. Onze top 5 activiteiten in de Ardennen bestaan uit:

  • Wandelen
  • Mountainbiken
  • Survivallen
  • Klimmen en/of abseilen
  • Raften

Wandelen

Even lekker de benen strekken en een frisse neus halen is natuurlijk nooit een verkeerd idee. Wanneer je dit doet in een bosrijk gebied dat vol staat met mooie planten en bomen is dit natuurlijk al helemaal genieten. Een kleine tip onder de fanatiek wandelaars onder ons is om je in te lezen over de wandelroutes. Op internet staan tientallen routes met hun eigen kenmerken. Denk hierbij aan korte en lange routes, harde en onverharde wegen en ga zo maar door. Kies een wandelroute die past bij jouw wandelniveau en geniet van de natuur. Naast het kiezen van een wandelroute die aansluit op jouw niveau is het misschien nog wel belangrijker om te kijken wat je op de wandelroute allemaal gaat tegenkomen. Over het tegenkomen van een mooi bosgebied hoef je jezelf in de Ardennen niet druk te maken. Nu is het natuurlijk wel leuk om dit mooie bosgebied af te wisselen met een prachtige rivier of misschien ga jij wel op zoek naar wildlife. In de Ardennen leven namelijk dieren als zwarte ooievaars, wilde zwijnen, herten, roofvogels en zelfs lynxen. De meeste wandelroutes zul je tegenkomen in het Belgische gebied van de Ardennen. 

Mountainbiken

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij het heerlijk vindt om buiten actief te zijn, maar een relaxte wandeling is voor jou niet actief genoeg. Dan is het een goed idee om te kijken naar 1 van de vele mountainbikeparcours die zijn uitgestippeld in de Ardennen. Deze parcours zijn zowel te vinden in de Belgische als in de Franse Ardennen. Zo is er bij de Franse stad Sedan een mountainbikegebied te vinden met meerdere parcours. De totale lengte van deze parcours zijn meer dan 200 kilometer lang. Hier kan je dus gerust een dag of 2 je ei kwijt. Zelf vind ik niks zo lekker als een dag actief bezig te zijn geweest in de openlucht. Mezelf in het zweet te hebben gewerkt en dan in de avond onder heerlijke warme douche te stappen en te genieten van een welverdiende maaltijd. 

Survivallen

Survivallen in de Ardennen is misschien wel dé activiteit om dichter bij elkaar te komen. Het leven in de wildernis trekt je natuurlijk ontzettend uit je comfortzone. Hierbij zul je het niet altijd even fijn hebben of je 100% veilig voelen, maar ontwikkel je jezelf enorm als mens. Het afleggen van de ongebaande paden, het tegenkomen van wildlife en het slapen onder de sterrenhemel zal zeker geweldige herinneringen achterlaten. Wanneer jij niet elk jaar van plan bent om te survivallen raad ik je aan om online te zoeken naar survivalpakketten in de Ardennen. Deze vakantiepakketten zorgen er namelijk voor dat jij niks van de ‘survival experience’ mist. Zo ga je overdag pijl en boogschieten, tokkelen, diverse klim parcours afleggen en je lekker in het zweet werken. In de avonden slaap je onder een prachtige sterrenhemel. Natuurlijk kun je er ook zelf op uit om te survivallen. Zorg er alleen wel voor dat je voldoende kennis hebt van het gebied en van survivallen zelf.

Klimmen en/of abseilen

Voor de adrenaline liefhebbers onder ons is het verstandig om het Belgische gedeelte van de Ardennen op te zoeken. Hier vindt je namelijk veel plekken die geschikt zijn voor klimmen en abseilen. Nu zullen sommige mensen zich afvragen wat hier nou zo leuk aan is? Het leuke aan klimmen is dat je jezelf direct beloont. Je bent namelijk lekker actief bezig met het omhoog klimmen van de berg of rots. Eenmaal boven kun je direct genieten van een prachtig uitzicht. Vergeet niet dat je voor dit uitzicht zelf hebt gewerkt en dus extra trots mag zijn. Nadat jij wel verdient hebt genoten van het prachtige uitzicht kun je op een hele leuk manier naar beneden, namelijk door te abseilen. Verder zullen je klimfoto’s het goed doen op social media.  

Raften

Met raften onderga jij een echt wild water avontuur. Het raften in de Ardennen vind je voornamelijk terug bij de Ourthe rivier. De Ourthe kent een raft klassering van klasse 1 en klasse 2. Dit betekend dat deze rivier uitstekend is voor beginners. Een kleine tip is om wel het weer van de dag voor je gaat raften in de gaten te houden. Dit geeft namelijk aan hoe ‘wild’ de rivier zal zijn. Ben je niet op zoek naar een wild water avontuur, maar wil je liever genieten van de natuur? Geen probleem, naast raften zijn de rustigere plekken van de Ourthe uitstekend om te kajakken en te genieten van al het moois om je heen. Zo kan jij op jouw eigen manier genieten van de geweldige activiteiten in de Ardennen.